pátek 19. srpna 2016

MS Exchange Server 2016 - licenční poznámky (díl 1)

Čeká mne upgrade na poslední verzi MS EXCHANGE SERVER 2016.
Tak zde je trocha mých poznámek k licencím.

Nákup:
- kupuje se tzv. serverová lincence pro instalaci MS EXCHANGE SERVER
- a kupuje se tzv. přístupová licence ... neboli CAL ... pro každého uživatele nebo zařízení


Serverové licence
U tohoto typu licencí musí být licence přiřazená ke každé instanci serverového softwaru, která se spouští. Existují dvě serverové edice:

  • Standard:
    Tato edice je určená pro potřeby poštovních schránek malých až středních organizací. Je taky vhodná pro jiné role než poštovní schránky ve větším nasazení Exchange. Tato edice podporuje 1 až 5 databází poštovních schránek.
  • Enterprise:
    Tato edice je určená pro větší organizace, které požadují větší počet databází poštovních schránek. Tato edice podporuje 1 až 100 databází poštovních schránek.

Licence CAL
U tohoto typu licencí se požaduje licence CAL pro každého uživatele nebo zařízení, kteří používají serverový software. Pro Exchange existují dva typy licencí CAL, z nichž oba fungují s oběma edicemi serveru:

  • Standard:
    Tento typ umožňuje uživatelům dosahovat vyšší produktivity na prakticky libovolné platformě, prohlížeči a mobilním zařízení a používat funkce Exchange Serveru 2016 odkudkoli a současně chrání data organizace. Aby mohl uživatel používat funkce Standard CAL, musí mít licenci Standard CAL.
  • Enterprise:
    Tento typ umožňuje organizacím snížit náklady a složitost požadavků na dodržování předpisů u schůzek pomocí nové integrované funkce archivace a funkcí pro ochranu informací a taky snížit náklady – nahrazením starších systémů hlasové pošty službou Jednotné zasílání zpráv. Licence Enterprise CAL se prodává jako doplněk k licenci Standard CAL. Aby mohl uživatel používat funkce Enterprise CAL, musí mít jednu licenci Standard CAL a jednu licenci Enterprise CAL.


MS Exchange Server 2016 má 2 edice a v podstatě se od sebe liší počtem připojených (mounted) databází na server.
  • Exchange Server 2016 Standard Edition – max 5 připojených databází na server
  • Exchange Server 2016 Enterprise Edition – max 100 připojených databází na server

Microsoft definuje “mounted database”  takto:
A mounted database can be an active mailbox database that is mounted for use by clients, or a passive mailbox database that is mounted in recovery for log replication and replay. While you can create more databases than the limits described above, you can only mount the maximum number specified above. The recovery database does not count towards this limit.



Žádné komentáře:

Okomentovat