pátek 13. dubna 2012

Souborové systémy: ReFS (Windows 8)

Microsoft počítá s postupným nasazením ReFS (Resilient File System) do všech budoucích verzí operačního systému Windows. Nový systém souborů je navržen pro práci v širokém spektru zařízení, od nejmenších počítačů až po velká datová centra. Podporuje názvy souborů a jejich celého umístění o velikosti až 32 tisíc znaků a dokáže si poradit až s 18 trilióny souborů, přičemž maximální velikost každého z nich je 18 TB.

Windows 8 bude obsahovat souborový systém další generace. Resilient File System, zkráceně ReFS, byl navržen pro nové přístupy k ukládání dat. Během vývoje vyl kladen zvláštní důraz na zpětnou kompatibilitu s NTFS. Systém se vyznačuje zejména schopností za běhu opravovat poškozená data. Není nutné tedy celý svazek odpojit a nechat zkontrolovat programem ScanDisk. Jeho struktura dovoluje lepší škálovatelnost, než v případě NTFS.

ReFS vychází z NTFS, díky čemuž je zaručena zpětná kompatibilita. Současně ale ReFS přináší mnoho nových funkcí, které sledují jediný cíl - stabilitu. Nový systém souborů již nebude vyžadovat pravidelnou kontrolu disku, což výrazně zpomalovalo bootování velkokapacitních disků. ReFS navíc provádí automatickou korekci dat při jejich chybném zápisu na disk, a to bez nutnosti restartování počítače, což ocení zejména uživatelé kritických aplikací.

„Je vidět, že Microsoft si vzal hodně z toho, co jsme naučili o používání systémů souborů,“ říká analytik Al Hilwa z IDC. „Zdá se, že se zaměřil hlavně na dostupnost a obnovitelnost dat, což jsou věci, na které spoléhají výrobci úložných zařízení. Jejich integrací do systémů souborů se ale běžným i podnikovým uživatelům dostane ještě odolnějších služeb.“
Některé funkce z NTFS najdou své využití i v ReFS, s jinými se však budeme muset rozloučit. Jde zejména o málo využívané či příliš složité nástroje. Na seznamu nepodporovaných funkcí tak najdeme například kompresi, krátká jména, hardlinky nebo kódování na úrovni souboru. Naopak, i nadále se počítá se šifrováním BitLocker, symbolickými odkazy nebo řízením přístupu. Microsoft navíc slíbil, že klientská API napsaná pro NTFS nebude pro potřeby ReFS nutné nijak modifikovat.
Nový systém souborů bude zprvu k dispozici jen ve Windows Server 8. Zpočátku se bude používat pouze pro ukládání dat na serveru, později se do jeho správy dostanou i klientská data a v poslední fázi se z ReFS stane primární spouštěcí svazek operačního systému. Kdy se ReFS dostane také na další verze Windows, zatím Microsoft neprozradil.

Odkazy:

Žádné komentáře:

Okomentovat