úterý 17. ledna 2012

Windows 2008, Hyper-V: JUMBO FRAMES

MS Windows Server 2008 a HYPER-V neumí využít JUMBO FRAMES.

Toto umí až MS Windows 2008 R2.

Zde je podrobné povídání, které jsem převzal z Microsoftu:

Nová platforma Hyper-V využívá několika nových síťových technologií obsažených v systému Windows Server 2008 R2 a zvyšuje tak celkový síťový výkon virtuálních počítačů. Dvěma základními příklady jsou nová funkce VM Chimney (nazývaná také snižování zátěže protokolu TCP) a využití zvlášť velkých paketů (jumbo frames).

Funkce VM Chimney umožňuje virtuálnímu počítači přesunout zatížení z důvodu zpracování síťového provozu do síťového adaptéru hostitelského počítače. Scénář funguje stejně jako u fyzického snižování zátěže protokolu TCP – platforma Hyper-V nyní tuto funkci jednoduše rozšiřuje do virtuálního prostředí. To je výhodou jak pro procesor, tak pro celkový výkon propustnosti sítě. Funkce je plně podporována Migrací za provozu.


Funkce VM Chimney je ve výchozím nastavení systému Windows Server 2008 R2 deaktivována, především pro krátkodobé důvody spojené s kompatibilitou hardwaru. Avšak s kompatibilním hardwarem, který dnes dodávají společnosti jako Intel, funkce VM Chimney výrazně snižuje zatížení procesoru hostitelského serveru při zpracování síťového provozu virtuálního počítače. To pak znamená lepší výkon hostitelského systému a zároveň podporu síťové propustnosti virtuálního počítače.

Podobně jako snižování zátěže protokolu TCP byla i podpora zvlášť velkých paketů (jumbo frames) představena v systému Windows Server 2008. Platforma Hyper-V systému Windows Server 2008 R2 tuto funkci pouze rozšiřuje do virtuálních počítačů. Podobně jako ve scénářích s fyzickými sítěmi tedy zvlášť velké pakety přinášejí do virtuálních sítí táž zásadní vylepšení výkonu. Patří k nim až šestkrát vyšší objem dat v paketu, což nejen zvyšuje celkovou propustnost, ale také omezuje zatížení procesoru u přenosu velkých souborů.

Žádné komentáře:

Okomentovat