středa 15. srpna 2012

Co to je Windows Intune ?

Windows Intune je kombinací cloudové služby pro správu počítačů se systémem Windows, mobilních zařízení a tabletů, bezpečnostního softwaru na jejich ochranu a možností přejít s PC na nejnovější verzi systému Windows Enterprise. Celá služba běží v datových centrech společnosti Microsoft, takže není potřeba vytvářet jakoukoli infrastrukturu pro její fungování. Celé řešení lze nasadit v řádu jednotek hodin a platí se formou měsíčního paušálu, obdobně jako u telekomunikačních služeb.


Windows Intune, coby služba pro správu a dohled klientských počítačů, umožňuje tedy následující:

  • Správa klientských počítačů bez nutnosti serverové infrastruktury – serverová část je nabízena jako cloud služba, jediné co potřebujete, jsou klientské počítače připojené k internetu
  • Správa aktualizací – cloudová obdoba WSUS serveru, umožňující kompletně řídit schvalování a instalaci aktualizací pro Microsoft produkty
  • Antivirus a antimalware – Windows Intune obsahuje plnohodnotnou antimalwarovou ochranu, založenou na Microsoft Antimalware Protection Engine (použitá též u produktů Forefront a Security Essentials), jejíž nasazení a fungování na klientech je spravováno centrálně
  • Vzdálená pomoc – umožňuje administrátorům vzdáleně přistupovat na klientské počítače a pomáhat uživatelům řešit problémy. „Firewall friendly“ umožňuje připojení odkudkoliv.
  • Distribuce software - umožňuje nahrát instalační soubory libovolného softwaru do cloud služby (jako backend slouží další cloudová služba, Azure Storage) a následně distribuovat a instalovat na vybrané skupiny spravovaných počítačů.
  • Distribuce aktualizací software třetích stran - Funguje na stejném principu jako distribuce software, tedy pokud daná aktualizace umožňuje bezdotazovou instalaci, není problém ji pomocí Windows Intune distribuovat a instalovat na spravované počítače.
  • Bezpečnostní politiky – centrálně nastavitelné, umožňují základní bezpečnostní nastavení napříč spravovanými klienty
  • Inventury, reporting – Windows Intune shromažďuje a následně přehledně zobrazuje informace o klientském hardware a software ve formě přizpůsobitelných reportů.
  • Správa licencí – Windows Intune spolupracuje se službou Volume Licensing, ze které dokáže načíst typ a počty zakoupených licencí a tyto následně porovnat se skutečným stavem. Rovněž je umožněno ruční zadávání typu a počtu licencí, takže můžete evidovat krabicový software, OEM verze i software třetích stran.
  • Monitoring stavu počítačů – sledování výskytu chyb na klientských PC a ve službě Windows Intune, následné generování výstrah (alertů), které správci vidí v ovládací konzoli, případně obdrží mailem
  • Windows 7 Enterprise licence - Windows Intune Agent může být instalován na Windows XP Professional SP3, Windows Vista Business a vyšší, či Windows 7 Professional a vyšší (jak 32bit tak 64bit edice). Pro každý počítač s takovouto podkladovou licencí máte díky Windows Intune právo na použití aktuální verze Windows. Momentálně jde o Windows 7 Enterprise, jakmile přijde na trh další verze Windows, mohou uživatelé s Windows Intune licencí automaticky upgradovat.
  • Microsoft Desktop Optimization Pack – volitelný doplněk k základní Windows Intune licencí umožňuje přístup k Enterprise nástrojům pro správu klientských počítačů (klientská virtualizace, inventarizace, diagnostika a oprava a další)
Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat