středa 29. srpna 2012

Virtualizace klientů dle Microsoftu

Pod kategorii virtualizace desktopů spadá několik produktů a technologií, které nějakým způsobem souvisí s klientskými pracovními stanicemi.
 
Mezi nejvýznamnější patří:
  • Virtual Desktop Infrastructure (VDI) - ucelená sada technologií společnosti Microsoft a jejích partnerů umožňující centralizaci klientských počítačů, aplikací a dat. Infrastruktura VDI od společnosti Microsoft poskytuje podnikovým oddělením IT integrovanou správu fyzických a virtuálních klientských počítačů a klientských počítačů založených na relacích, centralizaci dat uživatelů a lepší poskytování aplikací.
  • Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V) - Nástroj Microsoft Enterprise Desktop Virtualization představuje nedílnou součást sady Microsoft Desktop Optimization Pack, která zákazníkům s programem Software Assurance přináší dynamické řešení umožňující snížit náklady na nasazení aplikací, distribuovat aplikace jako služby a zlepšit správu a kontrolu nad podnikovým počítačovým prostředím.
  • Microsoft Virtual PC - klientská obdoba serverového virtualizačního prostředí Hyper-V. Díky Microsoft Virtual PC můžete na svém počítači s podnikovou edicí Windows 7 provozovat více operačních systémů ve virtuálním prostředí, nezávisle a zároveň. Pro podnikové edice Windows 7 je nástroj Virtual PC ke stažení zdarma, včetně licence a virtuálního obrazu operačního systému Windows XP, takzvaného XP mode. Díky XP Mode tak můžete i Windows 7 nekompatibilní aplikace provozovat na novém počítači.
  • Prezentační virtualizace - Prezentační virtualizace využívá Vzdálené plochy (Remote Desktop), služby, která je integrovanou součástí Windows Serveru 2008 R2. Tato služba, dříve označovaná jako Terminal Services, umožňuje klientům vzdálené připojení přímo k operačnímu systémů provozovanému (ať už přímo nebo virtualizovaně) na serveru. Následně dochází pouze k přenosu vstupně/výstupních údajů (klávesnice, myš, obrazovka), přičemž veškeré úkony jsou zpracovávány na straně serveru. Na klientské straně tedy nedochází k nasazení aplikací ani k přenosu dat, čímž se zrychluje možnost nasazení, aktualizace prostředí a podstatně se zvyšuje bezpečnost celého řešení.
  • User Experience virtualizace - UE-V. Jedná se o virtualizační technologii, která umožňuje uživatelům jednoduše měnit hardwarová zařízení bez nutnosti jejich opětovné konfigurace a nastavování aplikací.

Žádné komentáře:

Okomentovat