pátek 30. března 2012

ISO 20000 - specifikace řízení IT služeb a doporučení

ISO 20000-1 Specifikace řízení IT služeb (podle které probíhá certifikace a obsahuje všechny povinnosti)
ISO 20000-2 Doporučení (významně pomáhá při praktické implementaci normy)
CHARAKTERISTIKA NORMY
Mezinárodní norma ISO/IEC 20000:2005 (ČSN ISO/IEC 20000:2006) stanovuje požadavky, které jsou kladeny na poskytovatele služeb v oblasti informační technologií. Zaměřuje se na zlepšování kvality, zvyšování efektivity a snížení nákladů u IT procesů. Popisuje integrovanou sadu procesů řízení pro poskytování služeb IT. Tato norma je považována za logické doplnění normy ISO 27001.
Organizace vytvoří a zavede politiku a stanoví takové cíle, které zahrnou požadavky právních předpisů a jiné požadavky, které se na ní v oblasti služeb informačních technologií vztahují.
KOMU JE NORMA URČENA
Mezinárodní norma ISO/IEC 20000 je flexibilní a je vhodná pro všechny velikosti organizací a odvětví, i pro jejich dílčí části. V rámci systému jsou pravidelně definovány cíle a příslušné ukazatele jako „spokojenost zákazníka“ a „ disponibilita služeb“ a vypracovávají se opatření k jejich optimalizaci. Statisticky se ukazuje, že investice do optimalizace procesů přinášejí bez procesu neustálého zlepšování pouze krátkodobé úspěchy. Díky tomuto standardu a prováděním pravidelných kontrolních auditů se tomu dá účinně zabránit a ochránit své investice.
Poskytovatelé a provozovatelé služeb IT mohou pomocí této normy např. odhalit základní slabiny procesů IT uvnitř podniku nebo zjistit výkonnost procesů IT ve vybraných oblastech.

PŘÍNOSY ZAVEDENÉHO SYSTÉMU
  • standardizací procesů a zefektivnění činnosti při poskytování IT služeb
  • řízení IT služeb od strategie k vlastní úrovni IT služeb
  • minimalizací výpadků s podstatným zvýšením kvality IT podpory a dostupnosti IT služeb
  • standardní procesy umožňující rychlé přizpůsobení IT změnám v podnikání nebo rozdílným požadavkům zákazníků
  • získání konkurenční výhody před ostatními poskytovateli IT služeb
  • zefektivnění svého vlastního „core businessu“

Žádné komentáře:

Okomentovat