pondělí 22. července 2013

Windows Server 2012 R2 - novinky v Hyper-V

Co nevidět bude k dispozici nová verze - v pořadí již 4. verze virtuzlizace HYPER-V od firmy Microsoft.
Jaké přináší novinky ?


Virtuální stroje druhé generace
Hyper-V ve Windows Server 2012 R2 podporuje koncept zcela nové architektury založené na moderním hardwaru bez jakýchkoli emulovaných zařízení. Díky tomu je nově možné například zajistit bezpečný start virtuálního stroje. Háček je pouze v tom, že podpora této architektury je omezena na 64-bitové verze Windows 8 a Windows Server 2012.

VM Direct Connect
Pro vstup do běžícího virtuálního stroje přes RDP je vyžadováno aktivní síťové připojení, na což se nelze vždy spolehnout. Vedle toho musí být IP adresa virtuálního stroje dostupná ze systému, který se snaží o realizaci připojení. Obojí se však s příchodem nového Hyper-V mění díky funkci Direct Connect. Ta umožňuje přímé připojení ze vzdáleného desktopu do všech virtuálních strojů přes tzv. sběrnici virtuálního stroje.

Rozšířená replikace na třetí stranu
Hyper-V Replica ve Windows Server 2012 je omezena na jediný objekt replikace. Nový Hyper-V 2012 ve verzi R2 umožňuje terciární replikaci pro podporu náročnějších scénářů.

Frekvenční nastavení replikace
Ve Windows Server 2012 byl interval pro opakování replikace omezen na 5 minut. Nebylo tedy možno replikovat rychleji (i když byl k dispozici výkonnější hardware, který to umožňoval). V nové verzi dostává uživatel na výběr hned ze tří intervalů – 30 sekund pro nejčastější replikaci, 5 minut a 15 minut pro méně frekventované replikace.

Komprese pro rychlejší migraci
Virtualizace Hyper-V 2012 R2 obsahuje 2 nová nastavení pro zlepšení výkonu live migrací. 
  • povolení komprese dat (snížení celkového objemu bytů přenášených přes kabel)
  • SMD Direct (pro aktivaci je třeba síťový adaptér s podporou RDMA)

Online export a klonování virtuálních strojů
Jednou z velkých nevýhod virtualziace Hyper-V ve Windows Serveru 2012 je nutné zastavení virtuálního stroje před jeho exportem či klonováním. Toto omezení v nové verzi již není. Vše bude probíhat pomocí několika klepnutí myšákem.

Změna velikosti VHDX online
Čtvrtá verze Hyper-V 2012 R2 také ruší omezení pro změnu velikosti virtuálního pevného disku přiřazeného k běžícímu virtuálnímu stroji. Nově bude možno velikost disku zvětšovat a zmenšovat. Změny lze provádět z administrátorských nástrojů:
  • System Center Virtual Machine Manager 2012 R2
  • Hyper-V Manager
  • z příkazového řádku PowerShell.

Správa QoS
Hyper-V 2012 R2 nabídne možnost omezit jednotlivé virtuální stroje na specifickou úroveň propustnosti I/O. Uživatelé tak mohou nastavit maximální a minimální  výkonnostní hodnotu pro IOPS.

Žádné komentáře:

Okomentovat