pondělí 7. ledna 2013

NFC Tag

NFC tag si můžete představit jako takovou bezdrátovou paměťovou kartu. Na rozdíl od nich mají ale výrazně menší kapacitu, rozhodněnečekejte, že byste si na tag mohli uložit třeba film. I ty největší tagy mají kapacitu v jednotkách kilobajtů, takže byste na ně nenahráli ani několikapixelový obrázek.
Za to se tam dá ale uložit třeba webová adresa, vizitka s kontakty, identifikační číslo nebo krátká zpráva.

A to už předurčuje, k čemu se NFC tagy používají.
  • Jízdenky a předplacené kupony pro MHD
  • Občanské a řidičské průkazy, pasy
  • Docházkové a věrnostní karty
  • Klíče, vstupní karty a žetony
  • Vizitky
  • Reklama
Určitě by vás napadla celá řada dalších použití. NFC tagy si totiž můžete vyrobit i vlastní, čehož využívají některé chytré aplikace. Můžete si tak na NFC tag zapsat třeba to, že chcete nastavit budík na sedm hodin ráno. Tag si pak nalepíte na noční stolek, a když na něj telefon večer položíte, ráno vás probudí.

Tagům se říká pasivní z jednoho jediného důvodu: nevyžadují žádné napájení. To ale není tak úplně pravda, bez energie by samozřejmě nefungovaly, pouze nejsou napájeny přímo. Elektřinu jim totiž dodáte právě telefonem. Tagy využívají jevu elektromagnetické indukce, a protože jim stačí poměrně málo energie (spotřeba se počítá v desítkách mikro wattů),už se bez externího napájení obejdou.

NFC tagy jsou složeny prakticky ze dvou částí: antény ačipu. Anténa je pochopitelně tou rozměrnější částí, protože pomocí ní probíhá přenos energie a dat. Díky tomu je velikost NFC tagu limitována, i když může být tenký třeba jen desetinu milimetru, anténa musí mít dostatečně velkou plochu, aby byla schopná vysílání telefonu přijmout. I ty nejmenší NFC tagy tak mají v průměru alespoň patnáct milimetrů. Samotný čip je sice jen jeden, skládá se z mnoha součástí, které celou komunikaci obsluhují a hlavněpaměti, ve které jsou data uložena.

Důležitým faktorem je to, že NFC je zpětně kompatibilní s RFID tagy, které odpovídají normě ISO/IEC 14443, a která se ještě dále dělí na typ A a B.
Pracují na frekvenci 13,56 MHz

Žádné komentáře:

Okomentovat